سردخانه میوه
زمان تقریبی مطالعه: 5 دقیقه
سردخانه میوه
یکی از راههای موثر برای افزایش ماندگاری محصولاتی مانند میوه که در مدت زمان کوتاه فاسد و غیرقابل مصرف میشوند، نگهداری آن در سردخانه میوه است. به بیان سادهتر، نگهداری محصولات در فضاهایی مثل انبارهای سرد مرکبات، میوه و سبزیجات و … راهکار مناسبی برای حفظ کیفیت و تازگی محصولات است. احداث سردخانه میوه و سبزی نه تنها از ضرر و زیانهای ناشی از فاسد شدن محصولات به باغداران و کشاورزان جلوگیری میکند، بلکه مزایای یک سرمایهگذاری بلند مدت ۲۰ تا ۳۰ ساله را دارد. یکی از مزایای این سرمایهگذاری، بازه سوددهی کوتاهمدت است که میتوان از آن در همان سال اول راهاندازی سرد خانه بهرهمند شد.
برای ساخت سردخانه ابتدا باید هدف را مشخص کنیم. هدف از احداث سردخانه باتوجه به نحوه بهرهبرداری و ظرفیتهای موجود در منطقه تعیین میشود. مثلا انتخاب محل احداث برای بهرهبرداران اصلی مثل باغداران یا کشاورزان نسبت به مالکین سردخانه که رویکرد سرمایهگذاری دارند، متفاوت است.
انواع سردخانه میوه و سبزی
انتخاب نوع سرد خانه، ارتباط مستقیمی با هدف از احداث آن دارد.
سرد خانه میوه بالای صفر
ذخیره میوه و سبزی در سردخانه ثابت، مناسب برای باغداران، کشاورزان یا سرمایهگذارانی است که زمین یا سولهای از پیش ساختهشده دارند. احداث سردخانه ثابت میوه با ظرفیت بالا یکی از بهترین روشها برای استفاده از چنین دارایی است. باتوجه به نوع میوه و نحوه مصرف آن، سرد خانه میتواند به صورت سردخانه ی بالای صفری یا زیر صفر طراحی و ساخته شود.
سردخانه گلخانه
بهعنوان صادرکننده میوه و سبزی، یکی از مهمترین مزیتهای رقابتی شما حفظ کیفیت محصولات است. از زمان برداشت محصول تا حمل آن به مقصد، برای حفظ تازگی و رطوبت میوه بهتر است، جابهجایی محصولات بهوسیله ماشین یخچالدار انجام شود.
از دیگر محصولاتی که فروش و صادرات آنها رونق زیادی دارد، محصولات گلخانه ای است. محصولاتی مثل گوجه فرنگی، خیار، توت فرنگی، فلفل سبز و فلفل دلمه، حجم تولید کمتری نسبت به میوهها مثل سیب و پرتقال دارند. بنابراین، انبارش و توزیع این محصولات در مدتزمان کوتاهی بین یک تا چند روز است. به دلیل فاصلهی زمانی کوتاه بین برداشت محصول تا توزیع به بازار، صاحبان گلخانه ترجیح میدهند تا محصولات را در انبار نگهداری کنند. این درحالی است که نگهداری محصولات در سرد خانه حتی برای چند روز، تاثیر زیادی بر حفط کیفیت آنها دارد. در بازار رقابتی محصولات گلخانهای، عرضه محصول باکیفیت مزیت رقابتی شما با دیگر رقبای فعال در این بازار است.
سرد خانه میوه و سبزی زیر صفر
اگر هدف از احداث سردخانه نگهداری و ذخیره میوه یا سبزی یخزده باشد، سردخانه های زیر صفری انتخاب مناسبی است. تقریبا هر نوع سبزی یا میوهای را میتوان فریز کرد و محدودیتی وجود ندارد، اما برای منجمد کردن در مدت زمان کوتاه، بهترین روش استفاده از تونل انجماد سریع است. همچنین روش انجماد سریع تاثیر چشمگیری روی حفظ کیفیت میوه دارد.
استفاده از محصولات یخزده معمولا در فصولی از سال که فصل برداشت محصول نیست متداول است. بهطور کلی عرضه خارج از فصل میوهها بهصورت تازه یا منجمد سودآوری زیادی دارد. به همین دلیل سردخانه میوه سوددهی زیادی برای کشاورزان، باغداران و صاحبان سرد خانه به همراه دارد.